Qüestió d’Ous

Gent, avui vull plantejar una gran pregunta, qui me la respongui, tindrà recompensa!

Perquè els ous es venen per dotzenes? Perquè la unitat dels ous és la dotzena i a partí d’equí se’n deriven  la mitja dotzena, el terç de dotzena, o les 2 dotzenes…? I perquè aquesta unitat en base 12 només es fa servir en els ous? i no en les patates, els peixos, les maduixes,  les barres de pa, les peres o les taronges?

Actualment en moltes coses utilitzem un sistema decimal (base 10) però antigament a bona part d’Europa s’havien utilitzat sistemes duodecimals en molts àmbits, i alguns afirmen que és d’equí que ve la costum de contar els ous en dotzenes…. Aquesta teoria no em va convèncer gaire ja que no explica el perquè els ous són l’únic producte que comprem en base aquesta unitat. Però encara em va agradar menys quan vaig descobrir que a la  Xina els ous també es venen en dotzenes!!!! 一打鸡蛋 (yi da jitan) que diuen els xinesos!!!

A més és un sistema molt dolent pels solters i la gent amb poca pasta! Heu provat mai d’anar a la botiga del poble, allà on tenen un cistell/caixa plena dels ous encara mig bruts de femta i palla i dir: “Vull un Ou!” la dependenta es queda bloquejada: “Error 404: Unitat per ous not found”. Intentes rectificar-ho i dir “perdoni, volia dir: la meitat d’una sisena part d’una dotzena d’ous” ara sembla que la dependenta respira alleugerida, tot remugant per sota el nas “aquest jovent… no saben ni les unitats… només falta que ara em demani un pa de litre …”.

La pregunta està a l’aire: “Perquè només els ous es venen en dotzenes aquí i a la Xina popular??”

Un quart de dotzena d’ous! (No 3 ous!)

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Curiositats i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 comentaris a l'entrada: Qüestió d’Ous

 1. nest diu:

  Ostres i ens deixes amb les ganes de saber la resposta cabron!!
  Es possible que tingui a veure amb la capsa? De fet jo he vist capses de 4 ous i no les venen pas com a 1/3 de dotzena d’ous.

  O en realitat podria ser que no fos base 12 sinó que fos base 10 però com que n’hi ha 12 se’n diu dotzena XD. I per la capsa de 6 mitja dotzena per no dir 6/10 d’una desena.

  Una ultima opció es que les gallines ponguin en múltiples de 12

  Misteri resolt!

 2. nest diu:

  O també podria ser que no tingués cap importància o bé que no existeixin els ous

 3. ysland diu:

  jajajaja les gallines ponen aprox 1 ou el dia…. però tampoc ho veig molt clar que la cosa pugui venir per aquí, ja que normalment no tenies 1 o 2 gallines, sinó unes quantes…xd

  Has vist capces de 4 ous?? on? jo mai….:S xd

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *