Fenomens emergents

 Són aquells fenomens que mitjançant l’estudi de les parts no podríem preveure el comportament del conjunt. Són aquells fenomens que apareixen nous sovint al canviar d’escala.

Normalment estem acostumats a poder preveure els comportaments a partir de les parts, és a dir, quan juguem a Lego sabem com es comporta cada peça i gràcies a això podem saber com posar-les per construir una casa. Ara bé, imagina que un cop tens la casa construïda aquesta marxa corrents, es dividís en dues, o tingués un comportament difícilment previsible; aioxò vindria a ser un fenomen emergent.

Per estrany que sembli, de fenomens emergents n’estem rodejats. Un dels principals exemples és la pròpia vida; per més que estudiessis les característiques de totes aquestes “peces“ inerts que són els àtoms, mai podries arribar a preveure que poguessin donar éssers vius.

 D’altres exemples podrien ser les noves propietats que agafen 2 molècules d’hidrogen amb una d’oxigen en formar aigua, les fantàstiques formacions dels ocells quan migren, les perfectes construccions tenint en compte corrents d’aire i humitat que fan les termites en els seus caus, entre moltíssims d’altres.

 Dins les societats humanes també es donen fenomens emergents. Potser un dels més famosos és el de la “massa crítica” descobert a Xina on en les cruïlles sense haver-hi cap tipus de senyalització les bicicletes poden creuar grans carreteres. Simplement a la què s’acumula una certa massa de bicicletes a banda i banda de la cruïlla, sense cap tipus de senyal, els ciclistes comencen a travessar alhora i conseqüentment els cotxes frenen cedint el pas a les bicicletes.

Un altre fenomens que totes hem experimentat alguna vegada és el dels embussos de trànsit sense causa aparent. Sovint pensem que si hi ha retencions és per culpa d’un accident, un coll d’ampolla, algun encantat que va lent o qualsevol cosa, però de cop, aquelles retencions desapareixen i no aconseguim saber què passava… Doncs possiblement no passava res! No hi havia cap motiu aparent per estar embussats!  I amb el vídeo dels Japonesos que van aconseguir crear un embús sense causa aparent us deixo fins a la pròxima entrada.

YouTube Preview Image

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *