Què és la moral?

Fa pocs dies l’Ernest va escriure sobre “El què està bé i el què està malament” i introduïa el concepte de moral. Però la moral què és exactament?

Un professor ens va fer a classe un seguit de preguntes molt interessants:

— Imagineu un tren que va sense control, arriba a una bifurcació de vies, vosaltres esteu allà. Si no fas res, el tren anirà per una via on hi ha 3 operaris treballant i els matarà a tots 3, si mous l’agulla, el tren anirà per l’altre via on només atropellarà a 1 operari. Què faríeu?

 3 morts contra 1, en una classe plena de futurs científics i em poques creences religioses es va imposar clarament l’opció de desviar el tren.

— Ara imagineu el mateix tren sense control, en aquest cas no hi ha cap desviació de vies, tot sembla que els 3 operaris moriran, no obstant, tu estàs sobre un pont. Al teu costat tens una persona, perquè no el quart operari, si el tires a la via morirà, però farà parar el tren i salvar als altres 3. Què faríeu?

3 morts contra 1, no obstant ja hi va haver més diversitat d’opinions.

— Per ultim ara imagina que ets un metge, t’arriba un noi que ha patit un accident de trànsit, té els òrgans interns bé, però està perdent molta sang. Quan el vas per curar una infermera et diu: “Hi han 3 nois més que si no reben un trasplantament moriran; un necessita un cor, l’altre un ronyó, i al 3r un fetge, els tres són compatibles amb aquest noi de l’accident de cotxe.” Quants deixaríeu morir l’accidentat per salvar als altres 3?

 3 morts contra 1, en aquest cas la gran majoria preferien salvar a l’accidentat.

 El balanç sempre el mateix, 3 contra 1, no obstant no en tots els casos una mateix persona no feria el mateix. Moralment, per molta gent, cada acció és diferent. Aquí veiem que quan diem què faríem, o bé què està ben fet, estem fent judicis morals, i que els judicis morals no són universals. No són universals perquè depenen de la societat, cada societat té unes normes morals més o menys establertes. En la nostra societat podríem dir que s’accepta la premissa “La vida humana per sobre de tot”, això no vol dir que aquesta premissa sigui universal, veiem doncs com en tribus d’aborígens africanes maten a tots els nadons que neixen amb alguna malformació, i això està bé? Per ells sí, és el més normal, no es poden permetre el luxe criar un nen si han de ser inútil pel grup.

Veiem com les normes morals necessiten 2 requisits per poder existir.

 El primer, com ja hem esmentat és una societat; ja que si parléssim d’un individu sol en un planeta, no tindria sentit parlar de normes morals. Per poder moral necessitem doncs un grup d’individus.

 Per altra banda la capacitat d’elecció; si tu dones una pistola a un individu que no coneix aquell objecte que li poses a les mans i tot inspeccionant-lo se li dispara i mata a algú, no pots dir-li que ha actuat malament. Aquell individu no podia elegir disparar o no disparar. És per aquest motiu, la capacitat d’elecció, el lliure albir, pel qual normalment s’atorga moralitat a únicament els éssers humans. (Tot i que a tots ens sembli que podem elegir, corrents científics com el determinisme defensat per personatges com Einstein, ens negarien aquesta opció, ara bé, això ho deixarem per una altre entrada i assumirem que tenim lliure albir )

 Judicis morals en fem molts, sense ser-ne conscients en la majoria de casos per saber què està bé i què està malament. Ens passem el dia jutjant moralment les nostres accions tan abans de fer-les com a posteriori, així com també de les dels altres i de ben segur, que si t’haguessis criat en un altre país aquests judicis serien diferents. I amb aquests clar exemple de com l’ambient pot modificar la teva manera de pensar i actuar, em queda la porta oberta per parlar un altre dia sobre la epigenètica.

Guillem

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Elecció, Ètica, Filosofia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 comentaris a l'entrada: Què és la moral?

 1. nest diu:

  Em veig moralment obligat a criticar molt durament el requisit d’una societat. Has lligat els diferents criteris morals a les diferents societats. Això és aparentment correcte però realment molt imprecís.
  La moral és individual. Depèn del que creu cadascú. La persona que creu k cert acte és moral, doncs ho és. I per al que no ho creu, no ho és. I com que com va demostrar Quimet Bodegas, que és irrepetible, no hi ha dues persones iguals cadascú creu coses diferents

 2. ysland diu:

  Error! jajaj el què tu creus que són creences teves són en realitat el què t’han fet creure! has muntat unes creences a partir de vivències, és a dir del què has vist i experimentat, i això és la societat on has viscut. Exemples com el dels aborigens que troben correcte matar els malalts, gent que creia correcte cremar les bruixes, gent que creia que els jueus s’havien d’expulsar d’alemanya, etc. te’n podria donar centenars! les teves creences depenent en gran mesura de la societat on vius!!

 3. ysland diu:

  Si visquessis sol al món, tindria sentit parlar de moral?

 4. nest diu:

  Però tothom té experiències diferents, i ningú ha estat parit de la mateixa manera.

  A més a més, seguint amb l’exemple dels aborígens, podries trobar un aborigen que no hi estes d’acord. O que no hi hagués acord en el grau de malformació necessari per sacrificar el nadó.

  Si ho mires en detall ningú té les mateixes experiències ni judicis morals.

 5. ysland diu:

  Però en cada societat hi ha unes “normes morals” que com tu estàs dient, no la totalitat, però sí la majoria d’individus comparteixen. I precisament és a partir de dir què està moralment bé i què no que s’elaboren les lleis. És per això doncs que les lleis no són les mateixes a cada país. (tot i que per la globalització s’estan unificant).

  Repeteixo la pregunta, un individu vivint sol en un món, tindria cap necessitat d’establir unes normes morals? No, n’hi una! la necessitat de la moral ve quan has de conviure en societat. Sense moral seria la”llei de la jungla” !

 6. ysland diu:

  Jajajajajaja! a la pàgina de wikipedia en castellà sobre la moral diu ” Por lo tanto, existe una disputa académica sobre si la moral puede existir solamente en la presencia de una sociedad o también en un individuo hipotético sin relación con otros.” http://es.wikipedia.org/wiki/Moral

  Ernest, no ets l’unic que m’ha retret això… però jo continuo amb que la Societat és necessària..xDD

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *