Vida moderna sense petroli?

Són les 7 del matí, sona el despertador és un despertador de llauna que funciona donant-li corda, engeguem el telèfon mòbil de ultima generació, ai no! que no en podem fabricar! Et dutxes amb un petit rajolí d’aigua freda, et vesteixes, a l’armari només hi ha roba de cotó, no hi ha cap costura que tingui goma, et poses unes espardenyes d’espart i surts al carrer, el carrer no està asfaltat i el teu fantàstic cotxe no funciona…

Tan sols repassant com seria mitja hora de vida sense l’existència del petroli t’adones ràpidament com d’imprescindible ens és. Això seria el què passaria en un cas extrem en el qual el petroli s’esgotés totalment, no obstant, com afirma Donnald Kennedy en l’article “beyond petroleum?”1 publicat a la revista Science el dia 13 d’agost de 2010 de petroli en tenim, i de sobres. Aquest és el problema, que disposem de massa petroli i n’abusem. Ens carreguem mars, oceans, platges, animals, plantes, algues i fins i tot el mateix aire que respirem,  tot això per culpa del petroli.

Utilitzem el petroli en moltes aplicacions diferents però principalment com a font d’energia2. Paradoxalment, en la utilització del petroli com a font d’energia, és on de forma més eficient i amb menys inconvenients pel “3r món” l’estalvi de petroli seria més útil. Fer aquest pas no és fàcil, no obstant, sembla que en els últims anys les grans companyies energètiques així com els governs dels països més influents han començat a fer-lo, o això és el què ells diuen.

Podries preguntar-me perquè és precisament en l’obtenció d’energia on hem d’estalviar petroli, dons la resposta ens la podria donar el primer principi de la termodinàmica: “l’energia de l’univers és invariable, no es crea ni es destrueix, es transforma” d’energia no ens en falta, el què ens falta és aprendre a aprofitar-la de fonts no contaminants pel nostre planeta. Dit així pot semblar que el problema energètic hagi de tenir una fàcil solució, no obstant, en cap cas és així. El problema és que actualment no tenim cap altra font d’energia tan fàcilment emmagatzemable i amb una densitat energètica tan elevada com el petroli. No obstant, dia rere dia van apareixent noves alternatives cada cop més eficients i és per això que hem de continuar investigant i desenvolupant noves tecnologies.

L’altra gran utilitat del petroli és per la producció de molts tipus de plàstics així com de productes químics. Aquí l’estalvi de petroli és realment dificultós, utilitzem plàstics i compostos químics per fabricar tota classe de productes. Tot i els avanços de la biotecnologia en la producció de plàstics biodegradables encara falta coneixement i tecnologia per aconseguir una qualitat i una producció suficients. Per això, el què s’està intentant actualment és millorar i incrementar el reciclatge de plàstics així com també intentar que la societat n’utilitzi el mínim possible.

És evident que hem d’efectuar un canvi en els nostres estils de vida i sobretot en el sistema energètic actual. Si ve és cert que es mostren els primers inicis de canvi a nivell social, cada cop la cultura del reciclatge i d’estalvi energètic està agafant força, encara no s’evidencien grans actes per part de les grans companyies elèctriques, sí grans paraules i promeses també per part de governs. No obstant el canvi és inevitable, i tard o d’hora es veuran obligades a passar del “verba” al “facta”, esperem però, que quan ho facin no sigui ja massa tard.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Energies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *